Mireille Pluijgers-van der Velden

Mireille Pluijgers-van der Velden Mireille heeft na de studies gezondheidswetenschappen en geneeskunde de specialisaties ouderen- en huisartsgeneeskunde gedaan. Ze praktiseert niet meer als arts en werkt inmiddels al jaren als organisatieadviseur en consultant. Recent is ze haar eigen bedrijf ‘Strategisch Zorgadvies’ gestart.

Beknopte biografie: 

Beknopte biografie: 

1971: geboren in Goirle

1994 - 1998: studie gezondheidswetenschappen en geneeskunde, Radboud UMC Nijmegen

1998 - 2001: specialisatie ouderengeneeskunde, VU Amsterdam

2001 - 2005: specialisatie huisartsgeneeskunde, UMC Utrecht

2005 - 2007: waarnemend huisarts in Amersfoort en Woerden

2007 - 2011: beleidsadviseur bij Nederlands Huisartsen Genoootschap (NHG) praktijkaccreditering 

2009 - 2019: auditor voor Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ)

2011 - 2017: senior beleidsadviseur staf Raad van Bestuur, UMC Utrecht

2014 - heden: voorzitter van bestuur van de KNMG, district Urecht 

2017 - 2019: programmamanager en adviseur bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) – consortium Kwaliteit en Zorg

2019 - heden: eigenaar Strategisch Zorgadvies SZA


Waarom ben je dokter geworden?

Ik ben opgegroeid in een klein dorp in Brabant. Onze tuin grensde aan die van de huisarts van het dorp. Na een val op mijn kin mocht ik een kijkje nemen in het huis van de huisarts. Ik zag allemaal flesjes en doosjes met medicijnen en medische apparatuur. Daar is het zaadje gepland en bij elke keus die ik moest maken, koos ik voor de stap die mij dichter bij Geneeskunde bracht. Nadat ik was uitgeloot voor Geneeskunde ben ik in Nijmegen Gezondheidswetenschappen gaan studeren. Ik wist dat ik via een zij-instroom bij Geneeskunde binnen kon komen. Uiteindelijk heb ik beide studies voltooid. 

 

Wat was het voordeel van beide studies te voltooien?

De studies vulden elkaar goed aan, maar gaven elk een ander accent. Hierdoor kon ik mij op twee paden begeven en het gaf mij de mogelijkheid om breder naar mijn carrière te kijken. Bij het vak Technology Assessment van Gezondheidswetenschappen vergeleken we bijvoorbeeld twee verschillende type heupprotheses. Hoe lang gaan de protheses mee, welk type geeft meer complicaties en wat is het verschil in prijs? Ook leerde ik bij gezondheidswetenschappen meer over beleid en volksgezondheidsvraagstukken. Hierdoor kon ik later de behandelingen en het werken in de kliniek als een groter geheel zien, niet alleen de impact voor één patiënt, maar ook voor een populatie.

 

Wist je al snel waar je in wilde specialiseren na de opleiding?

Na de opleiding wilde ik huisarts worden, maar er waren maar weinig plekken. Gezien de toenemende vergrijzing leek het mij verstandig om meer van ouderenzorg af te weten en ben ik de specialisatie ouderengeneeskunde gaan doen. Het vergt het nodige lef om oudere patiënten te behandelen die zelf geen diagnostiek of ziekenhuisopname meer willen. Dan leer je kijken naar een klachtenpatroon, varen op je niet-pluis gevoel en het optimaliseren van de kwaliteit van leven. 

 

Hierna ben je je gaan specialiseren tot huisarts.

Ja, dat klopt. Het ondernemende aspect van de huisartsgeneeskunde sprak mij erg aan. Ik wilde altijd al een eigen praktijk. Na de opleiding heb ik twee jaar als waarnemend huisarts gewerkt. In België mag elke huisarts een bordje in de tuin zetten en een praktijk aan huis beginnen. Dat is in Nederland niet mogelijk en ook in die tijd waren er maar weinig praktijken om over te nemen in de omgeving Utrecht.

Tijdens mijn tijd als waarnemer kwam ik bij toeval een andere functie tegen, waarbij ik meer beleidsmatig te werk kon gaan. Het betrof de verdere ontwikkeling van kwaliteit van zorg in de huisartsengeneeskunde via de NHG praktijkaccreditatie. Dit is een kwaliteitskeurmerk opgesteld door huisartsen om hun praktijkvoering te toetsen. Naast het ontwikkelen ben ik als auditor bij huisartsen door het hele land geweest. Overal mocht ik in de keuken kijken en heb ik veel bevlogen collega’s gesproken.

 

Hoe ben je bij de staf van de Raad van Bestuur van het UMCU terecht gekomen?

Gedurende mijn werk voor de NHG heb ik een jaar een masterclass Management van Kwaliteit en Financiën in de zorg aan het UMCU gedaan. Daar leerde ik mensen kennen uit verschillende sectoren, die de zorg vanuit een ander perspectief bekeken. Toen de staf van de Raad van Bestuur van het UMCU iemand zocht met een achtergrond in de huisartsgeneeskunde en kwaliteit van zorg, heb ik direct voor de functie gesolliciteerd. 

 

Kun je iets meer vertellen over de rol van de staf van de Raad van Bestuur?

De Raad van Bestuur heeft een groep adviseurs onder zich, genaamd de staf Raad van Bestuur of concernstaf. Deze adviseurs zijn bezig met beleid, strategie, juridische zaken, communicatie, marketing en uiteenlopende projecten. In die periode hield ik me bezig met projecten rondom kwaliteit van zorg, zoals de voorbereiding op gesprekken met IGJ, de ‘juiste zorg op de juiste plek’ en het bevorderen van transmuraal samenwerken met diverse zorgpartners. Eén van de projecten was bijvoorbeeld het verbinden van internisten en huisartsen in de regio om diabeteszorg te waarborgen en te verbeteren. Het is niet zo dat de protocollen van medisch specialisten exact hetzelfde zijn als die van de huisartsen, terwijl ze soms hetzelfde ziektebeeld behandelen. Ik heb meegewerkt aan een aantal transmurale protocollen mét consensus.

 

Wat zijn jouw werkzaamheden als bestuursvoorzitter bij de KNMG district Utrecht?

Sinds vijf jaar doe ik het voorzitterschap naast mijn werk. Als bestuur, bestaande uit ANIOS, AIOS, huisartsen en medisch specialisten, zorgen we voor verbinding tussen de echelons. We bedenken thema’s gebaseerd op de geluiden die we horen bij onze achterban, zoals de administratieve lasten. 

 

“Administratieve lasten zijn voor alle artsen een groot probleem, want ze zijn momenteel 40% van hun tijd met administratie bezig.” 

 

Een chirurg sprak tijdens een KNMG masterclass over een project in het Diakonessenhuis. Ze hadden de administratieve lasten rondom een operatie gescreend en gesaneerd. Dit project had twee jaar geduurd omdat elk vinkje in het EPD weer samenhangt met een vereiste van de IGJ, een accreditatie, een klinisch protocol of een eis van een andere stakeholder. Ook organiseerden we in november 2019 een masterclass voor artsen over de financiering van de zorg samen met de NZa.

 

Wat zijn jouw werkzaamheden als programmamanager en adviseur kwaliteit en zorg voor de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra?

De NFU vertegenwoordigt de acht UMC’s in Nederland en ik was programmamanager voor het verbeteren van kwaliteit van zorg. Daar vielen thema’s onder als Redesign van Zorgprocessen en waardegedreven zorg, maar ook het verbeteren van interprofessionele teamsamenwerking. Bij elk project moet ik weer een plan bedenken. Hoe we draagvlak en resultaat gaan behalen en wie of wat ik daarvoor nodig heb. Als adviseur bestudeer ik veel informatie over wetgeving, overheidsstukken, financiering en maak ik analyses op basis van rapporten, informatie van websites, interviews en publicaties. Op basis daarvan schrijf ik adviesrapporten en aanbevelingen. 

 

Mis je het wel eens om dokter te zijn?

Ik vond het patiëntencontact heel leuk, maar in mijn huidige werk ben ik ook continue bezig met mensen verbinden. Mijn medische achtergrond is van onschatbare waarde voor de projecten en adviestrajecten die ik doe, omdat ik begrijp waarom dingen niet altijd gaan zoals ze op papier staan.

 

Hoe heb je je werk gecombineerd met je thuissituatie?

Een stabiele en fijne thuissituatie is voor mij van belang voor mijn werk. Het voordeel is dat ik geen diensten heb en mijn werk goed mee naar huis kan nemen. Ondanks dit hebben we zeven jaar een au pair gehad, omdat we de kinderen niet altijd op tijd van de opvang konden ophalen. Veel van mijn vergaderingen zijn in de avond en mijn man is geregeld op reis. 

 

Wat is je ambitie voor de toekomst?

Het zelfstandig ondernemerschap lonkt nog steeds. Afgelopen jaar ben ik mijn eigen bedrijf ‘Strategisch Zorgadvies SZA’ begonnen en vanaf 1 januari 2020 wil ik dat fulltime gaan doen. De website is gebouwd en ik ben de eerste acquisitie aan het doen. Hoewel ik het allemaal heel spannend vind, heb ik er ook heel veel zin in. 

 

“Ik wil helpen de zorg te verbeteren en dan vooral vanuit het perspectief van de patiënt én de professional.”

 

Een eerste opdracht was voor een ZBC die ik geholpen heb met hun interne audits en het geven van strategisch advies aan de directie. Doordat de wetgeving en financiering van de zorg zal blijven veranderen, zal ik altijd moeten blijven leren en lezen om het bij te houden. In maart start ik daarom met een opleiding op Nyenrode. Uiteindelijk hoop ik mijn bedrijf uit te breiden met een aantal medewerkers, omdat ik toch het liefste samenwerk. Samen kun je méér en weet je méér.

 

Wat is je boekentip?

De Argumentenfabriek brengt boeken uit met illustraties over zorgwetten, geldstromen en belanghebbenden in de zorg. Door de illustraties worden ingewikkelde systemen begrijpelijk in kaart gebracht. 

 

Wat is je tip voor jonge dokters?

Ik hoop dat jonge dokters zich steeds meer gaan verdiepen in de factoren die hun werk beïnvloeden, zoals wetgeving, management, financiën, ICT en beleid. Dat heeft allemaal invloed op wat er gebeurt in jouw spreekkamer.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Harry Gloudemans (maandag, 30 december 2019 21:28)

    Mooi artikel Mireille!
    Heel veel succes met je nieuwe onderneming!

  • #2

    Riny Wanders (donderdag, 09 januari 2020 13:20)

    Indrukwekkend interview Mireille .
    Veel succes met je eigen bedrijf .
    Jan en Riny Wanders

  • #3

    Mini van Hasselt (woensdag, 15 januari 2020 17:25)

    Mireille , een mooi artikel en leuk te lezen waar je je allemaal mee bezig hebt gehouden. Veel succes met je nieuwe bedrijf , dat gaat zeker lukken !
    Mini en Ton van Hasselt