Romée Snijders en Veerle Smit

Deze ambitieuze vrouwen hebben tijdens hun studie Geneeskunde een succesvol bedrijf opgericht. Inmiddels zijn ze beide zesdejaars en daarmee bijna dokters op hakken!

Beknopte biografie van beide:

2012-2013-heden

2014-2016

2015-heden

Geneeskunde opleiding VU Amsterdam
Studiemanagers SlimStuderen VU Geneeskunde
Oprichters van Compendium Geneeskunde
Meerdere nominaties en prijzen voor de onderscheiding; veelbelovende ondernemer.


Ik heb met Veerle en Romée afgesproken bij het Hilton hotel in Amsterdam, waar we onder het genot van een wijntje spreken over hun succes met Compendium Geneeskunde. 

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Veerle: Tijdens mijn tweede studiejaar was ik opzoek naar een bijbaan met een managementaspect. Er kwam een passende vacature langs bij SlimStuderen waarbij ik verantwoordelijk zou zijn voor de samenvattingen van de opleiding Geneeskunde aan de VU. Romée werkte daar al en zocht versterking voor haar steeds drukker wordende functie. Ik ben toen bij Romée op sollicitatiegesprek geweest en gelukkig heeft ze mij aangenomen!
Romée: Ik denk nog wel eens, stel dat ik dat een ander meisje had gekozen, dan hadden we hier misschien wel niet gezeten! Wat mij aantrok in Veerle is dat ze echt een salestijger is. Ze vult mij daardoor mooi aan.
Veerle: Bij SlimStuderen kwamen we op het idee voor Compendium Geneeskunde en groeide onze samenwerking uit tot een partnerschap. Ergens gaandeweg zijn we ook nog goede vriendinnen geworden.

 

Hoe is het idee voor Compendium Geneeskunde ontstaan?
Aan de VU moet je voor de geneeskunde opleiding een jaarlijkse voortgangstoets maken, de zogenaamde iVTG (Interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde). We misten een duidelijke en overzichtelijke samenvatting die we konden gebruiken om voor deze toets te leren. In ons derde jaar kwamen we op het idee om de basiskennis van alle vakken en met veel tekeningen, symbolen en schema’s te bundelen. We dachten een samenvatting te maken van ongeveer honderd pagina’s en zijn begonnen met het uitwerken van Oogheelkunde. Dit werd een samenvatting van veertig pagina’s en kostte ons veel tijd.

 

Dit bracht ons op het idee om het groter aan te pakken en hulptroepen in te schakelen. We wilde een team samen stellen van twee auteurs per vakgebied. Tot onze verassing reageerden driehonderd mensen op onze vacature op social media. Dit waren allemaal ouderejaars geneeskundestudenten, sommige zelfs gepromoveerd. In vier avonden hebben we honderd sollicitatiegesprekken over skype gevoerd en hebben we zestig top teamleden geselecteerd.

 

Na veelvuldig contact over skype leek het ons leuk om het team ook fysiek bij elkaar te brengen en hebben we een vergaderzaaltje in Utrecht gehuurd. Gezien ons beperkte budget moesten we de groep in tweeën splitsen om überhaupt in de ruimte te passen. We hebben het team laten meestemmen over de lay-out en de naam van de boeken. In november 2015 zijn we officieel begonnen met schrijven en begin september 2016 zijn de eerste boeken uitgekomen. Pas halverwege het project hadden we door dat het vier boeken werden met in totaal 1200 pagina’s!

 

Wat was de reden om zelf de boeken uit te geven?
Het was ons doel een boek te maken voor alle geneeskundestudenten in Nederland en we wilden daarom onafhankelijk blijven van een specifieke universiteit. Daarnaast kun je als je een eigen uitgeverij begint zelf de lay-out en distributie van de boeken bepalen. Gedurende het project zijn we nog door een aantal uitgevers benaderd die ons flinke bedragen boden om de boeken uit te mogen geven. Op dat moment wisten we nog niet wat voor succes het zou worden en hadden we veel tijd in het project geïnvesteerd. Dit maakte het een verleidelijk aanbod. We zijn uiteindelijk heel blij dat we hier niet voor hebben gekozen en bij onze eigen visie zijn gebleven.

 

Om zelf uitgever te worden moesten we langs de notaris en de Kamer van Koophandel om een besloten vennootschap te starten. Vervolgens hebben we een drukker benaderd om de boeken te drukken en een distributiecentrum voor de voorraad. Dit soort zaken hebben we gaandeweg geleerd en we merken dat we daar enorm in gegroeid zijn.

 

In het begin deden we de klantenservice nog zelf en stonden we in het Vondelpark of de metro telefoontjes te beantwoorden. Tegenwoordig hebben we dit allemaal uitbesteed. We hebben nu geneeskundestudenten die als promotiemanagers voor ons werken. Daarnaast zijn we ons team aan het uitbreiden met marketing en office managers zodat wij ons volledig kunnen richten op Compendium 2.0.

 

Wat is het doel van Compendium 2.0?
Voor deze nieuwe editie gaan we de huidige boeken herzien en verder uitbreiden, met onder andere chirurgie, huisartsgeneeskunde en kindergeneeskunde hoofdstukken. Deze uitbreiding is gebaseerd op onze eigen ervaringen in de kliniek tijdens onze coschappen, maar ook op de feedback die we krijgen via de klantenservice en marktonderzoek via social media. We zijn opnieuw bezig met het samenstellen van een team van zestig studenten en zestig specialisten om ons hierbij te helpen.

Waar is jullie drijfveer om dit naast je studie te doen?
Romée: Ik haal de meeste energie uit de positieve reacties via de klantenservice of als iemand mij op een feestje benadert en vertelt dankzij de boeken eindelijk de iVTG te hebben gehaald.
Veerle: Het feit dat het zo’n groot succes is geeft natuurlijk ook een ontzettend boost om door te gaan. Inmiddels zijn we bij de zesde druk en hebben we de financiële mogelijkheid om uit te breiden met pocketversies en scheurkalenders. Voor de scheurkalender werken we weer samen met interessante partners zoals de NHG-standaarden, NTvG, Dokters Dialogen en Stichting Medical Business. Voor 2018 hadden we elfduizend kalenders in productie genomen en waren er maar twintig stuks over. Voor ons gevoel wordt het steeds groter en leuker.

 

Hoe combineren jullie dit alles met coschappen en jullie sociale leven?
Romée: Compendium is onze hobby. We moeten er zeker dingen voor laten, maar we krijgen er ook heel veel energie van. Naast onze coschappen zijn we per week zo’n vijftien tot twintig uur aan het werk voor Compendium Geneeskunde.

Veerle: We werken minimaal één dag in het weekend. Als ik tijdens mijn coschap dertig minuten moet wachten voor overleg kan ik die tijd ook gebruiken om e-mails op mijn telefoon beantwoorden. Het is een kwestie van goed plannen en keuzes maken. Er zijn weinig dagen dat we brak op de bank zitten en niets doen.

 

Wat willen jullie gaan doen als jullie afgestudeerd zijn?
Romée: Sinds mijn oudste coschap is het voor mij heel duidelijk geworden dat ik MDL-arts wil worden. Momenteel heb ik vakantie en werk ik fulltime voor Compendium Geneeskunde. Ik ga nog een keuzecoschap in Tanzania doen en daarna mijn wetenschappelijke stage bij de MDL. Als ik ben afgestudeerd ga ik solliciteren naar een ANIOS functie bij de MDL.

Veerle: Ik ga m’n oudste coschap bij de kindergeneeskunde doen. Wat mij aanspreekt aan dit vak is dat je met het hele lichaam bezig bent. Elk lichamelijk onderzoek is een uitdaging want kinderen zorgen er voor dat je elke keer weer je best moet doen. Na mijn oudste coschap ga ik vier maanden fulltime aan de slag bij Compendium Geneeskunde en daarna wil ik gaan werken als ANIOS bij de kindergeneeskunde.

 

Wat zijn jullie plannen met Compendium Geneeskunde voor de toekomst?
Naast de nieuwe editie Compendium Geneeskunde 2.0, willen we ook uitbreiden naar het buitenland. We zijn nu bezig met het vertalen van de boeken naar het Engels, waarbij we ook rekening houden met de Amerikaanse richtlijnen.

Wat is jullie absolute hoogtepunt in deze succesvolle rollercoaster?
De lancering van Compendium Geneeskunde op de VU was heel leuk. We stonden daar met champagne in ons hand, omringd door alle auteurs, familie en vrienden. Dat was de eerste keer dat mensen de boeken in handen hadden en iedereen was zo blij dat we dit met zijn allen gerealiseerd hadden. Ook de eerste keer dat we bij De Wereld Draait Door te gast waren om over onze boeken te vertellen zal ons nog lang bijblijven.

Wat was het dieptepunt?
Veerle: De week voor de deadline van de drukker was een stressvolle periode. We woonden die week bij elkaar en sliepen maar drie uur per nacht. We waren erg afhankelijk van grafische vormgevers en uiteindelijk zijn we gered door onze held en vormgever Maria van Doorn. Zij heeft samen met ons een nacht doorgewerkt om alles op tijd af te krijgen zodat we echt boeken in handen hadden op de lancering van Compendium Geneeskunde bij de VU.

 

Hebben jullie rolmodellen?
Romée: Een paar maanden geleden waren we uitgenodigd voor een diner voor vrouwelijke ondernemers in Amsterdam, waar ook de zakenvrouw van het jaar 2018 sprak. We zaten vooraan en keken vol bewondering naar Aukje Kuypers, die een hele toffe speech gaf. Wij stonden daar op onze mooiste H&M hakken maar zagen de meest elegante pumps om ons heen! Zo’n avond werkt heel inspirerend.

 

Hebben jullie nog tips voor studenten of jonge dokters die interesse hebben in ondernemen?
Romée: Vooral doen. Probeer na een harde werkdag nog twee uur te investeren in een project dat je leuk vindt, totaal anders is dan je dagelijkse werkzaamheden en waar je energie van krijgt.
Veerle: Ik vind het jammer om te merken dat studenten dingen puur voor hun CV doen. Je studententijd is juist het moment om te onderzoeken wat je leuk vindt. Ga dus vooral ontdekken waar je passie ligt!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0